Reklama

Pomidory zapiekane z mięsem

Świeżo zerwane z krzaczka, mięsiste i aromatyczne. Świetnie smakują na zimno i na ciepło, podane z mięsem mielonym.

Składniki

  • 6 pomidorów
  • 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 zielone papryczki pepperoni (ze słoika)
  • 250 g ryżu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z każdego pomidora odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Odwrócone pomidory postaw na talerzu lub papierowym ręczniku, by ociekły z soku. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Zielone papryczki pokrój w talarki. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smaż 7-10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 min. Dodaj natkę, dopraw do smaku. Farszem wypełnij wydrążone pomidory. Na wierzchu ułóż zielone papryczki. 

3. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Włóż pomidory. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na przykład z ugotowanym ryżem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy