Reklama

Przepis Jana Kuronia: Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki z kaszy jaglanej, bez mięsa.

Składniki

  • 1 główka kapusty lub kapusty włoskiej
  • 2 szklanki kaszy jaglanej lub innej
  • 1 cebula
  • 1 duża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj farsz. Na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku, posiekany tymianek i paski papryki. Po paru minutach dodaj seler naciowy, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki i kolendrę). Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bo dzięki temu liść zachowuje swój kształt. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj nożem.

Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70-90 minut).

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy