Reklama

Ptysie z lodami i czekoladą

Pyszny deser.

Składniki na 22 sztuki:

  • 95 g masła
  • 125 g mąki tortowej
  • 10 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400–500 ml lodów z dodatkiem prawdziwej wanilii
  • 30 ml mleka
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, wrzucamy masło, cukier i sól. Zagotowujemy, mieszając, aby składniki się rozpuściły. Powoli dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy nieduże kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy 20-25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Reklama

Czekoladę (gorzką lub mleczną, w zależności od upodobań) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Zostawiamy do ostygnięcia.

Dobrze ostudzone miniptysie kroimy na pół. Górne części maczamy czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia na kilka minut. Kiedy czekolada będzie już twarda, do dolnej części ciastka nakładamy porcję lodów i przykrywamy częścią z polewą czekoladową. Od razu podajemy, aby lody się nie rozpuściły.

Jeśli chcemy przechować deser, przekładamy ptysie do pudełka i wkładamy do zamrażalnika.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy