Reklama

Pudding z kaszy manny z płatkami migdałów

Kasza manna i płatki migdałów to smaczne połączenie. Zobacz, jak z tych produktów wykonać pudding, któremu wyjątkowego smaku nadadzą wiśnie.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • litr mleka tłustego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szklanka kaszy manny
  • 3 jaja
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 25 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wiśnie przekładamy na sitko, by osączyć z nadmiaru soku. Do garnka przelewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon, trzy łyżki cukru, masło, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu trzy minuty. Następnie powoli wsypujemy kaszę manną, cały czas mieszając i gotujemy trzy minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.

2. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy z przestudzoną kaszą manną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i partiami dodajemy do kaszy manny, delikatnie mieszamy.

3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy kaszę manną, wyrównujemy, a na wierzch wykładamy wiśnie, które lekko wciskamy do masy. Całość posypujemy płatkami migdałów i posypujemy pozostałym brązowym cukrem. Zapiekamy około 20 minut w 200ºC. Gdyby migdały za bardzo się spiekały, przykrywamy formę folią aluminiową.

4. Pudding podajemy na ciepło, porcjując łyżką na talerze prosto z formy, np. z dodatkiem kulki lodów waniliowych albo kleksem bitej śmietany. Doskonale smakuje z mocną kawą lub herbatą.  

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | pudding
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy