Reklama

Pudding z sokiem pomarańczowym

Dodajmy świeżego imbiru i wsypmy chili.

Składniki

  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 120 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 80 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 4 łyżki syropu karmelowego
  • 2 łyżki dżemu albo konfitury pomarańczowej

1. Umyte pomarańcze przekrawamy na pół i wyciskamy sok.

2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z masłem, cukrem oraz konfiturą pomarańczową na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Łączymy z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do puddingowej masy, delikatnie mieszamy.

3. Ramekiny lub inne nieduże miseczki smarujemy tłuszczem i przekładamy do nich ciasto. Miseczki ustawiamy na blasze i nalewamy wody do połowy ich wysokości. Pieczemy 25-30 minut w kąpieli wodnej w 160ºC.

Reklama

4. Ramekiny z upieczonym puddingiem delikatnie wyjmujemy, stawiamy na talerzykach, polewamy łyżeczką syropu karmelowego i od razu podajemy. Zamiast syropem karmelowym możemy wierzch deseru udekorować niedużą porcją dżemu lub konfitury pomarańczowej. Dopiero co wyciągnięty z piekarnika deser również bardzo ładnie będzie wyglądał, gdy jeszcze gorący posypiemy brązowym cukrem, który pod wpływem ciepła się rozpuści.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy