Reklama

Quiche Lorraine

Marta Grycan poleca przepis na pyszną tartę. Posmakuje każdemu!

Quiche lorraine

Składniki:
Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody.
Farsz: 200 g chudego bekonu, 3 jajka, 200 ml śmietany 30%, 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc, sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku, 200 g sera gruyère, 1 drobno pokrojona cebulka.

Przygotowanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem i solą, dodajemy jajko, wodę i wyrabiamy najlepiej mikserem ze specjalną końcówką. Jeśli wyrabiamy ciasto w rękach, musimy zrobić to bardzo szybko, żeby zbytnio go nie rozgrzać. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, na grubość ok 3-4 mm i wkładamy do posmarowanej masłem formy na tartę. Jeśli w czasie przekładania spód się przerwie, nie ma problemu, można go posklejać w foremce.

Reklama

Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na ok. 1 godziny. Na patelni smażymy bekon pokrojony w kostkę, aż będzie chrupiący, dodajemy cebulkę i szklimy. Całość odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę z połową sera i przyprawami.

Spód tarty wyjmujemy z lodówki i obciążamy specjalnymi ciężarkami lub ziarnami fasoli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Na dno tarty wsypujemy bekon, zalewamy masą jajeczną, zasypujemy pozostałym serem i zapiekamy ok. 20 minut, aż się zrumieni.

Przepis pochodzi z książki "Dziennik smaków" Marty Grycan, która ukazała się 6 listopada nakładem Wydawnictwa Burda Książki (dawniej G+J Książki).

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Marta Grycan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy