Reklama

Quiche z pomidorkami i nasionami chia

Wegetariańskie danie.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g pomidorków koktajlowych różnych kolorów
  • 150 g twarogu koziego
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 1 pęczek bazylii
  • 250 ml mleka
  • 250 ml płynnej śmietany
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek nasion chia (dostępnych w sklepach z żywnością ekologiczną)
  • 125 g lekko solonego masła
  • szczypta soli
  • masło i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy nasiona chia i masło pokrojone w małą kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy sól, żółtko i 50 ml wody. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy pomidorki. Płuczemy bazylię i siekamy listki. W misce łączymy mleko ze śmietaną, całymi jajkami, żółtkami i kozim twarogiem. Dodajemy bazylię, pieprz i połowę migdałów. Przyprawiamy solą. Dokładnie wszystko mieszamy.

Reklama

Rozwałkowujemy ciasto na blacie, po czym wylepiamy nim formę natłuszczoną masłem i posypaną mąką. Na dnie tarty układamy pomidorki i zalewamy je masą jajeczną. Posypujemy resztą zmielonych migdałów. Wstawiamy quiche do piekarnika na około 30 minut, żeby przyrumienił się z wierzchu.

Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia wege".

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy