Reklama

Quiche z porem

Potrawy z piekarnika smakują niemal każdemu. Wiele z nich można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj przepis na lekki quiche z porem i serem.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki wody
  • 10 dag masła
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 20 dag pora
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki żółtego sera
  • 10 dag wędzonego boczku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicy posiekaj nożem mąkę z masłem i solą. Dodaj jajko, wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na godzinę do lodówki. 

2. Śmietanę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dodaj posiekany drobno czosnek, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. 

3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę wysmarowane masłem tak, by brzegi były wysokie na ok. 3 centymetry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz ok. 10 minut. 

Reklama

4. Boczek pokrój w słupki, por w plasterki i podsmaż na maśle. 

5. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto i zalej masą śmietanowo-serową. 

6. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ok. 30 minut. Quiche podawaj lekko przestudzony.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy