Reklama

Racuszki waniliowe

Składniki

  • 250 g serka ricotta lub twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • maliny i borówki amerykańskie

Przygotowanie:

1. Do białek wsyp sól, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż serek lub rozgnieciony twaróg. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz żółtka. Zmiksuj tak, by powstało jednolite ciasto. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta formując z nich placuszki. Smaż około 2 min, przewróć na drugą stronę, smaż przez kolejne 2 min. 

2. Mleko oraz śmietankę wlej do rondelka, zagotuj. Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj na jasną, kremową masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlej gorące mleko ze śmietanką. Tak przygotowaną masę przelej do rondelka. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Racuszki podawaj z sosem waniliowym i owocami.

Zobacz także:

Reklama




Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy