Reklama

Risotto z kurczakiem i boczniakami

Wybieraj boczniaki średniej wielkości – te duże są łykowate.

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto (Arborio)
  • 200 g świeżych boczniaków
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 1 l bulionu
  • 60 g + 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 60 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 50 g tartego sera typu parmezan
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

  1. Bulion podgrzej. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w paski (mniejsze sztuki można pozostawić w całości). Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę drobno posiekaj. Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na pół.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć grzyby i cukinię, oprósz solą oraz pieprzem. Smaż ok. 5 min. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową. Na czystej patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni. Dołóż do boczniaków i cukinii.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 30 g masła, wrzuć posiekaną cebulę. Smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj ryż, wymieszaj, smaż 2-3 min. Wlej wino, mieszając smaż aż odparuje. Do ryżu wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie rozgotowany. Do ryżu dodaj boczniaki z cukinią, mięso oraz pomidorki, całość wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj pozostałe masło oraz parmezan, wymieszaj.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy