Reklama

Rolada malinowa z pianką

Aksamitny deser z malinami to idealne zwieńczenie słonecznego popołudnia. Polecamy przepis na obłędną roladę z pianką i masą śmietanową.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 12 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • po 1 łyżeczce ekstraktu waniliowego i octu jabłkowego
  • 2 łyżki czerwonego spożywczego barwnika w płynie

Składniki na masę

  • 25 dag białego kremowego serka
  • 12 dag miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 garść malin

Składniki na piankę

  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag serka waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z serkiem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, schłodzić, wlać do śmietanki, wymieszać. Piankę zastudzić w prostokątnej formie. 

2. Zmieszać mąkę, kakao, szczyptę soli, sodę, a w osobnej misce maślankę, ocet i ekstrakt z wanilii. 

3. Masło zmiksować, dodając cukier, jajko oraz składniki suche i mokre, na koniec wlać barwnik. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę, piec 20 min. w temp. 180°C. Ciepłe zwinąć w roladę, ostudzić. 

4. Serek utrzeć z masłem, cukrem i ekstraktem. Roladę rozwinąć, posmarować masą, na brzegu ułożyć piankę, ponownie zwinąć, schłodzić, udekorować malinami. 

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy