Reklama

Roladki na sposób tajski

Zamiast sosów ostrygowego i rybnego możesz dodać po 1 łyżce sosu sojowego i pasty curry, a połowę bulionu zastąpić mlekiem kokosowym.

Składniki

  • 6 plastrów wołowiny zrazowej
  • 600 ml bulionu wołowego z kostki
  • 6 dymek
  • 4 marynowane papryczki chili
  • 20 dag pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • oliwa
  • pieprz
  • 2,5 cm korzenia imbiru

1. Pędy bambusa i chili osączyć z zalewy. Papryczkę posiekać. Dymki umyć. Cebulki pokroić w plastry, szczypior posiekać.

2. Wołowinę umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, oprószyć pieprzem, rozłożyć cebulę, połowę chili, bambus, zwinąć, spiąć wykałaczkami.

3. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, podsmażyć obrany i posiekany czosnek oraz pozostałą część chili, dołożyć roladki, każdą dokładnie obsmażyć z każdej strony, podlać sosem ostrygowym, sosem rybnym i bulionem, dodać starty na tarce imbir, dusić do miękkości ok. 1,5 godz. na małym ogniu i pod przykryciem.

Reklama

4. Przed podaniem sos doprawić pieprzem (z solą trzeba uważać, bo orientalne sosy są dość słone), a roladki posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy