Reklama

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pożywna zupa idealna na chłodne dni.

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszkę krojonych
  • 250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczkę kminu
  • 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 ml śmietanki 30%
  • kolendrę

Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy suchą soczewicę i pokrojone ziemniaki, mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy przez ok. 20 minut. Dodajemy przyprawy oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 25 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy z ognia i mieszamy ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy