Reklama

Ryż po bałkańsku

Niezwykle aromatyczna i sycąca potrawa, która przywołuje wspomnienie bałkańskich wakacji. Polecamy prosty przepis na ryż z baraniną.

Składniki

  • 250 g ryżu
  • 2 szklanki rosołu
  • 400 g baraniny bez kości
  • marchew
  • 2 cebule
  • sól pieprz
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • 100 g żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż opłucz, zalej gorącym rosołem, wymieszaj i gotuj około 10 minut. 

Marchew obierz i pokrój w paseczki o długości około 5 centymetrów. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa.

Mięso opłucz i pokrój w grubszą kostkę, dorzuć na patelnię do warzyw, skrop całość wodą i duś do miękkości. Dodaj przyprawy.

Do metalowego naczynia wyłóż ryż, następnie dodaj mięso z warzywami i dokładnie wymieszaj. Całość posyp serem, do dekoracji możesz dodać również listki kolendry lub świeżej mięty.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy