Reklama

Sajgonki z mięsem

Kuchnia wietnamska to potrawy o wyrazistym smaku.

Składniki

  • 10 dag makaronu ryżowego
  • 15 dag ogórka
  • 15 dag białej rzodkwi
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • 12 płatów papieru ryżowego na sajgonki
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • papryczka chili
  • 10 gałązek kolendry
  • czerwona cebula
  • 30 dag kapusty
  • 10 dag kiełków bambusowych w słonej zalewie
  • olej

Składniki na sos:

  • 8 łyżek słodkiego sosu chili
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1 limonki

Mięso włóż do miski, dopraw obydwoma sosami sojowymi. Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i listki kolendry. Całość wymieszaj. Makaron ryżowy zalej szklanką zimnej wody i poczekaj, aż nasiąknie. W tym czasie oczyść warzywa i pokrój je w cienkie paseczki.

Marchewkę podgotuj w osolonym wrzątku i schłódź. Wymieszaj z mięsem i podsmaż na oleju. Papier ryżowy mocz przez 10 sekund w ciepłej wodzie. Następie wyjmij i równo rozłóż na desce do krojenia mięsa. Na środku każdego placka połóż trochę kapusty, parę kawałków czerwonej cebuli, kiełków bambusowych i około 4 łyżek mięsa. Krawędzie placka złóż do środka i ciasno zwiń w roladki.

Reklama

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Kolejno układaj sajgonki. Smaż na złoty kolor. Każdą następną roladkę dokładaj po minucie smażenia ostatniej sajgonki, aby się nie posklejały. Następnie wyjmij i odsącz tłuszcz na papierowym ręczniku. Danie podawaj z sosem sojowym wymieszanym ze słodkim sosem chili i sokiem z limonki.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy