Reklama

Sałatka Waldorf

świąteczny przysmak, który pochodzi z Nowego Jorku.

Składniki

  • 2 selery
  • 2 jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • garść rodzynków
  • rukola lub mieszanka sałat
  • kiść białych winogron bezpestkowych
  • kilka orzechów włoskich
  • pieprz kolorowy

Składniki na sos

  • 4 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny

Przepis pochodzi z 350. odcinka programu "Ewa gotuje".

Przygotowanie:

Selery obrać i pokroić w drobną zapałkę (najlepiej na szatkownicy z odpowiednią przystawką). Przełożyć na sitko i na chwilę zanurzyć we wrzątku. Odstawić, by warzywo odciekło.

Jabłka pokroić lub poszatkować na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Dodać zblanszowany seler i namoczone oraz odcedzone rodzynki.

Majonez wymieszać z sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć rukolę lub mieszankę sałat. Na rukolę dać jabłka z selerem i rodzynkami. Polać sosem majonezowym. Na sosie ułożyć winogrona przekrojone na pół oraz uprażone połówki orzechów włoskich. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy