Reklama

Sałatka z brukselką i boczkiem

Jest zdrowa i smaczna – wystarczy ją tylko odpowiednio przygotować. Z naszymi przepisami wam się uda!

Składniki

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • po łyżce brązowego cukru i oleju
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1/2 kg brukselki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Brukselkę pokrój w cienkie plasterki. Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią i nabiorą aromatu. 

2. Wymieszaj ocet, cukier i olej, odstaw. Boczek pokrój i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku staną się złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku. 

3. Nadmiar tłuszczu odlej, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżki. Zwiększ ogień, wrzuć brukselkę i smaż 5 minut stale mieszając, aż trochę zmięknie. 

Reklama

4. Następnie wymieszaj ją z boczkiem, orzechami i sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy