Reklama

Sałatka z karczochów z jajkiem

Karczochy zawierają substancje goryczkowe, które pobudzają przepływ żółci, wspierają pracę układu trawiennego i są niezawodne w odtruwaniu organizmu! Poza tym zawierają inulinę, substancje balastowe, które pozytywnie wpływają na florę jelitową. Bazylia zatroszczy się o ograniczenie wzdęć. Awokado zawiera zdrowe wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo witaminy E, która dba o zdrowie skóry.

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 mała główka sałaty
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 puszka serc karczochów w zalewie (około 240 g zawartości)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody i gotujemy około 25 minut. Następnie obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy około 8 minut na twardo, potem obieramy i odstawiamy do wystudzenia.

Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na niewielkie kawałki. Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Ziemniaki kroimy w plasterki.

Karczochy odcedzamy, zalewę odstawiamy na bok. Z oliwy, 6 łyżek zalewy z karczochów, musztardy, soli i pieprzu przyrządzamy sos winegret. Dodajemy ziemniaki i odstawiamy na około 10 minut. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę zalewy z karczochów i solimy.

Reklama

Serca karczochów kroimy w ćwiartki, dodajemy do ziemniaków. Liście sałaty wykładamy na półmisek, na nie wyjmujemy sałatkę. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki.

Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta".

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy