Reklama

Sałatka z komosy ryżowej i brokułów

O tej porze roku postawmy na sezonowe, świeże lub gotowane warzywa. Polecamy ciekawy przepis na lekką sałatkę z brokułami, granatem i komosą ryżową.

Składniki

  • szklanka komosy ryżowej
  • 2 małe brokuły
  • duża czerwona cebula
  • pestki z dużego granatu
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/3 cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie: soli, cukru i mielonej kolendry

Sposób przygotowania:

1. Komosę przepłucz i zalej wodą. Wsyp szczyptę soli i gotuj 20 minut. Odcedź. 

2. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut. 

3. Wymieszaj oliwę z musztardą, syropem klonowym, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą, cukrem i mieloną kolendrą. 

4. Wyłóż komosę i brokuły na półmisek. Dodaj posiekaną cebulę i pestki granatu. Polej wszystko sosem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy