Reklama

Sałatka z młodymi ziemniakami

Młode liście i warzywa nadają smak wiośnie. Powitaj ją we własnej kuchni, testując przepis na pyszną sałatkę z młodymi ziemniaczkami.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 6-10 rzodkiewek
  • 1 świeży ogórek
  • 2 jajka na twardo
  • 1 miks sałat
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
  • świeży tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Ugotuj je w osolonej wodzie, odcedź, pokrój na ćwiartki. Możesz je również jedynie podgotować, następnie pokroić i opiec w piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy: marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. 

2. Smaż warzywa do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj pozostałe składniki sosu i gotuj, aż całość zgęstnieje. Zmiksuj sos blenderem i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. 

3. Rzodkiewki i ogórka pokrój na plasterki, jajka na ćwiartki. Połącz je z sałatą i rozłóż na talerzach. Podawaj z sosem pomidorowym. Opcjonalnie możesz skropić sałatkę oliwą i octem balsamicznym.

Zobacz także:

Reklama
Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy