Reklama

Sałatki z drobiem

Możemy podawać je codziennie, a drobne zmiany w recepturze spowodują, że każdego dnia będziemy jeść inną potrawę. Wykorzystaj bogactwo świeżych warzyw, a zyska na tym twoje zdrowie.

Podstawą dania jest zielona sałata. I choć ponad 90 proc. jej składu to woda, warto ją jeść, bo jest bogata w błonnik i celulozę, dzięki czemu poprawia trawienie. Zawiera dużo żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witaminy: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego. Co więcej - liście sałaty mają zaledwie 15 kcal w 100 g.

Bardzo ważny w sałatce jest sos. Jednym z najlepszych dodatków są lekkie dressingi, np. winegret. Warto pamiętać, że aby wydobyć z sałatki wszystkie smaki i aromaty, trzeba przygotować ją wcześniej i umieścić w lodówce. Sałatki można przyrządzić ze... wszystkiego.

Reklama

Prawdziwymi mistrzami tego dania są Amerykanie! Oni pierwsi zmieszali sałatę z mięsem, grzybami, rybą, drobiem i serami. A później spisali przepisy i wydali książkę kucharską.

Grillowane mięso z kurczaka, indyka czy kaczki świetnie pasuje do świeżych warzyw i owoców. Wypróbuj nasze przepisy.

Z kurczakiem i arbuzem

Składniki na 4 porcje: główka sałaty masłowej, główka czerwonej sałaty, 2 nektarynki, podwójna pierś z kurczaka (ugotowana), 40 dag arbuza, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu, łyżka dżemu morelowego, pokruszona papryczka chili, do smaku: sól, pieprz, garść bratków do dekoracji.

Przygotowanie: Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Ułóż na półmisku, przetykając zielone listki, czerwonymi. Nektarynki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na połówki, usuń pestkę. Połówki pokrój w plasterki. Piersi kurczaka pokrój w plasterki.

Z arbuza wytnij kulki (specjalną łyżką). Na sałacie układaj plastry mięsa, przekładając je plastrami nektarynek. Ułóż kulki arbuza. Odłóż do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie przygotuj sos: majonez utrzyj z jogurtem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj dżem. Aksamitny sos dopraw solą, pieprzem i papryczką chili. Odstaw do lodówki na kilka minut. Polej sałatkę tuż przed podaniem. Przełóż do salaterki i udekoruj bratkami.

Z kaczką i fasolą

Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi kaczki, sól, zmielony czarny pieprz, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 5 łyżek octu balsamicznego, oliwa z oliwek, 200 g fasoli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 250 g pomidorów cherry, 100 g mieszanki sałat, 1 łyżka musztardy dijon, 5 łyżek oleju z orzechów (lub oliwy), 60 g orzechów włoskich.

Przygotowanie: Piersi kaczki umyj i ponacinaj skórę. Natrzyj solą i pieprzem. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy z miodem i octem. Włóż kaczkę do marynaty na 2 godziny.

Usmaż piersi z obu stron na łyżce oliwy. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i piecz 20 min. w temp. 170 st. C. Gdy mięso ostygnie, pokrój je w plasterki. Fasolę oczyść i sparz wrzątkiem. Przelej zimną wodą. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj fasolę i umyte pomidory. Dopraw solą i pieprzem.

Sałaty umyj, osusz i rozłóż na talerzu. Dodaj fasolę z pomidorami. Na wierzch każdej porcji połóż plasterki piersi kaczki. Tuż przed podaniem posyp orzechami i skrop sosem z musztardy, oleju z orzechów, soli i pieprzu. 

Z indykiem i malinami

Składniki na 4 porcje: 250 g piersi indyka, 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek), 100 g zielonego groszku, mieszanka zielonych sałat, 1 szalotka, 200 g malin, 50 g twardego żółtego sera, 4 łyżki octu owocowego ( np. jabłkowego), 4 łyżeczki kremowej śmietany, do smaku: sól, pieprz, cukier, do przybrania: limonka.

Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w paski. Usmaż na 1 łyżce oleju (ok. 5-8 minut). Dopraw solą i pieprzem. Groszek oczyść, wypłucz i gotuj ok. 2 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Sałaty umyj, osusz i porozrywaj na niewielkie kawałki. Szalotkę oczyść i drobno posiekaj. Maliny przebierz (możesz przepłukać zimną wodą). Ser zetrzyj na drobne wiórki.

Przygotuj sos: wymieszaj ocet, resztę oleju, sól, pieprz, cukier i szalotki. Wymieszaj sałaty, kawałki indyka i groszek. Polej sosem i raz przemieszaj. Rozłóż do salaterek. Tuż przed podaniem do każdej porcji dodaj maliny i posyp startym serem. Na każdej porcji połóż łyżkę śmietany. Ozdób plastrami limonki.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: sałatka z kurczakiem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy