Reklama

Schabowy z kością

Tradycyjny kotlet schabowy z kością? Do tego proponujemy niecodzienne purée ziemniaczane z dodatkiem limonki i wasabi.

Składniki

  • schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm)
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na mizerię

  • 3 długie ogórki
  • sól
  • pęczek koperku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki na purée z limonką

  • 6 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • woda, mleko i sól do gotowania
  • ½ łyżeczki wasabi
  • skórka i sok z limonki
  • 1 łyżka oleju lnianego

Przepis pochodzi z 336. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z purée oraz mizerią. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski lub poszatkować wzdłuż. Oprószyć solą, wsypać koperek, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać wodę.

Na desce ułożyć kilka plastrów ogórka - tak, by lekko zachodziły na siebie i tworzyły długą wstążkę. Zwinąć i ułożyć na talerzu. W ten sposób zrobić kilka "różyczek".

Jogurt wymieszać z miodem i octem jabłkowym. Polać ogórki. Udekorować koperkiem. Ziemniaki obrać i wraz z czosnkiem ugotować w mleku z osoloną wodą (w proporcji 1:1). Odcedzić. Dodać wasabi, zetrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Wlać olej lniany i ugnieść tłuczkiem. 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy