Reklama

Sekrety biszkoptów

Ciasto biszkoptowe będzie wyjątkowo puszyste po upieczeniu, jeżeli przeznaczone nań jajka włożymy na 5 minut do ciepłej wody.

Biszkopt pieczemy natychmiast po przygotowaniu, dzięki czemu ciasto nie opadnie w piekarniku.

W tortownicy

Jeśli piekę ciasto biszkoptowe w tortownicy, smaruję masłem tylko jej spód. Nie natłuszczam brzegów, gdyż podczas pieczenia ciasto od nich odejdzie i na środku będzie wyższe.

Czy już dobry?

Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika zawsze sprawdzam, czy jest odpowiednio upieczony. Przykładam na krótko dłoń do wierzchu - idealne ciasto nie powinno być wilgotne, tylko miękkie i przypominać konsystencją watę. Zbyt mocno wypieczony biszkopt staje się suchy i twardy.

Reklama

Spód na górze

Biszkopt na tort odwracam i kroję, w zależności od potrzeb, nożem lub nitką na dwie lub trzy warstwy. Na górze zawsze mam spód ciasta, który jest płaski. Dzięki temu łatwiej mi udekorować wierzch tortu, bo ma równą powierzchnię.

Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy