Reklama

Serniczek na pumperniklu

Składniki na 16 porcji

  • 250 g pumpernikla
  • 175 g cukru pudru
  • po 500 g twarogu i kwaśnej śmietany
  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • sok i skórka z cytryny
  • 500 g wiśni
  • 4 łyżki żelatyny

1. Pumpernikiel rozgniatamy na drobne kawałki i podgrzewamy na patelni z 50 g cukru, mieszamy. Roztapiamy masło, studzimy i dodajemy do pumpernikla. Zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy nim dno tortownicy. Chłodzimy 30 minut.

2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Ubijamy śmietanę kremówkę. Kwaśną śmietanę łączymy z twarogiem, opakowaniem cukru waniliowego i 90 g cukru, aby powstała gładka masa. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także stopniowo bitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Reklama

3. Wydrylowane wiśnie gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, aż sok odparuje i powstanie gęsty syrop, studzimy.

4. Wyjęty z tortownicy sernik polewamy syropem wiśniowym, dekorujemy wiśniami czy innymi owocami, np. jagodami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy