Reklama

Serniczek z granatem

Dobry sposób jak przemycić w sympatyczny sposób odrobinę witamin w deserze. Granat zawiera ich wiele, a przecież nikt się nie oprze małemu słodkiemu serniczkowi podanemu z lodami.


Składniki

  • 140 g herbatników
  • 40 g masła
  • 350 g twarogu mielonego
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 białko
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ziarenka granatu

Sposób przygotowania: 

Ciastka pokrusz przy użyciu blendera. Masło rozpuść i wymieszaj z okruszkami, by powstała masa. Do każdej małej foremki nałóż porcję masy z herbatników i lekko dociśnij. Powstałe w ten sposób spody podpiekaj w temp. 175˚C przez ok. 4 minuty. 

Twaróg zmiksuj z cukrami, białkiem i mąką. Gdy masa serowa będzie jednolita, wsyp wiórki i chwilę mieszaj. Wyłóż ją na podpieczone spody, wyrównaj wierzch. 

Zmniejsz temp. do 135˚C i piecz 30 minut. 

Serniczki wystudź i udekoruj granatem. Podawaj z lodami. 

Reklama

Zobacz także:

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: sernik | granat | owoc granatu | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy