Reklama

Sernik marcepanowy z bakaliami

Idealny pomysł na karnawałowe przyjęcie. Pamiętaj jednak, żeby masy serowej nie ucierać zbyt długo: im więcej dostanie się do niej powietrza, tym ciasto bardziej wyrośnie w trakcie pieczenia, a potem gwałtownie opadnie i prawdopodobnie popęka.

Składniki na 16 porcji: 12,5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 dag migdałów, 7,5 dag pistacji.

Na masę serową: 4 jajka, 12,5 dag masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy manny, 2 pomarańcze, cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Marcepan pokroić w kosteczkę, wymieszać z posiekanymi migdałami i pistacjami. 

Masa serowa: jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Wlać sok pomarańczowy, dodać twaróg i kaszkę. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, porcjami domieszać do masy serowej.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Tortownicę (śr. 26cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić przygotowanym ciastem. Na cieście rozłożyć marcepan z migdałami i pistacjami. Nałożyć masę serową. Wyrównać powierzchnię. 

Piec 60-75 minut w 200°C. Przed podaniem dekorujemy świeżymi pomarańczami. 

04/2016 Życie na gorąco

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy