Reklama

Sernik nowojorski

Sernik możesz udekorować listkami mięty lub melisy.

Składniki

  • 30 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 140 g ciasteczek owsianych
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 250 g drobnego cukru
  • 900 g mielonego twarogu
  • 600 g malin
  • 175 ml śmietany
  • 70 g masła

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy, ugniatamy, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, jaja, mąkę, aromat waniliowy, sok i skórkę z cytryny, krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Masę serową wykładamy na ciasto w tortownicy, wyrównujemy.

Formę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego, nalewamy do niego wodę do połowy wysokości tortownicy i pieczemy 10 minut w 180ºC. Następnie obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy 30-40 minut. Sernik zostawiamy w piekarniku na godzinę, żeby przestygł.

Reklama

200 g malin miksujemy blenderem na purée, przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Mus wykładamy na ostudzony sernik, a na wierzchu układamy ścisło pozostałe maliny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy