Reklama

Sernik z brzoskwiniami

To ciasto dobrze się sprawdzi na przyjęciach i nie tylko. Zobacz jak przygotować sernik z brzoskwiniami i kruszonką.

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 10

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 50 dag twarogu tłustego trzykrotnie mielonego
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko

Składniki dodatkowe

  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • cukier puder do dekoracji
  • bułka tarta i masło do formy

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w półksiężyce lub kostkę. 

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane zimne masło, cukier i żółtka. Składniki szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zwinąć w kulę, wstawić do zamrażalnika na 30 min. 

3. Na masę serową: miękkie masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce twarogu. Na koniec zmiksować z budyniem i jajkiem. 

4. Głęboką blachę o wymiarach 25x40 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wiórki rozsypać na dnie blachy, piec ok. 15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wylać masę serową, rozłożyć kawałki owoców, Na wierzchu rozsypać wiórki z drugiej kuli ciasta. Sernik piec godzinę w temp. 175°C bez termoobiegu. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem dobrze schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | jedzenie | sernik | brzoskwinie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy