Reklama

Sernik z czarną kruszonką

Zapodziałaś przepis na sernik mamy? Oto on – zawsze się udaje i smakuje nieziemsko!

Składniki na ciasto

  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka

Składniki na masę serową

  • 1,30 kg półtłustego sera
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem pudrem, kakao, masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Twaróg dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając, kolejno dodawać żółtka, twaróg, cukier wanilinowy, budyń i sok z cytryny. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć ją z masą serową.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Rozwałkować na placek i wylepić nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Drugą część ciasta zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) wprost na masę serową. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 60 minut. Trzymać jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku - przy uchylonych drzwiczkach.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy