Reklama

Sernik żurawinowy

Na diecie bezglutenowej nie musi być nudno. Wystarczy wyeliminować mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną i zastąpić je innymi składnikami. Dzięki temu odkryjesz ciekawe smaki, a efekt będzie zaskakujący!

Składniki na spód

  • po 200 g masła i gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • po 50 g mąki ryżowej i kukurydzianej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Składniki pozostałe

  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 300 g purée z pieczonej żurawiny
  • 5 jajek
  • 80 ml kremówki 30%
  • sos owocowy

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj, włóż do rondelka i na małym ogniu podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając, roztop. 

2. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem oraz wanilią. Wlej roztopioną masę czekoladową i zmiksuj. Wsyp mąki, sól i całość zmiksuj. 

3. Masę wyłóż do przygotowanej blaszki (26 cm), wyrównaj powierzchnię i posyp posiekanymi orzechami. Piecz przez 25 minut w temp. 160°C. Wystudź. 

4. Do miski włóż ser, cukier, mąkę i wanilię. Zmiksuj. Następnie wbij jajka i miksuj dodaj piure żurawinowe i zmiksuj całość na gładką masę. Na koniec połącz ze śmietanką. Masę wyłóż na spód ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 170°C. Następnie zmniejsz temp. do 120°C i piecz 80 minut. Ostudź i polej sosem owocowym.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy