Reklama

Skrzydełka na ostro

Skrzydełka można zostawić w marynacie na noc, będą jeszcze lepsze. Podczas pieczenia można je smarować marynatą i kilka razy przewracać, by się równomiernie przypiekły.

Składniki

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 30 dag kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka wiśniówki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 papryczka chilli
  • imbir (3 cm)
  • sól, pieprz

1. Przygotować marynatę z posiekanej papryczki chilli, startego imbiru, sosu sojowego, wiśniówki, miodu, 1 łyżki oleju i szczypty pieprzu. Natrzeć nią skrzydełka, wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 50 min w temp. 200°C.

2. Marchew oczyścić, pokroić na spore kawałki. Smażyć przez 5 min na pozostałym oleju, posypać cukrem, skarmelizować. Dodać pokrojoną w ćwiartki kapustę i pokrojoną w plasterki dymkę. Podlać sosem teriyaki i 2 łyżkami wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.

Reklama

3. Upieczone mięso ułożyć na warzywach, posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy