Reklama

Śliwki pod złocistą kruszonką

Deser przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • duże jabłko
  • 2–3 łyżki cynamonu w proszku
  • 100 g brązowego cukru + 3 łyżki
  • 200 g jeżyn
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mąki
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Jeżyny płuczemy, a następnie osuszamy. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Obrane jabłko kroimy w kostkę. Owoce mieszamy w rondlu z cynamonem, 4 łyżkami wody i 3 łyżkami brązowego cukru. Zagotowujemy i dusimy 5 minut.

Przesianą mąkę zagniatamy z płatkami owsianymi, rozpuszczonym masłem i 100 g cukru, aż składniki się połączą.

Owoce przekładamy z rondla do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy jeżynami, a na wierzchu rozkruszamy ciasto z płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 25 minut w 200ºC.

Reklama

Owoce pod kruszonką porcjujemy wprost z naczynia żaroodpornego, gdyż nie da się ich wyjąć na półmisek lub paterę.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy