Reklama

Smaczny gulasz z indyka z marchewką

Ten gulasz z indyka smakuje wyjątkowo m.in. dzięki sporej ilości marchewki. Kto raz go zrobi w oparciu o nasz prosty i sprawdzony przepis, będzie sięgał po danie częściej. Gulasz z indyka z marchewką jest naprawdę przepyszny!

Masz ochotę na gulasz, ale znudziły ci się już tradycyjne przepisy? 

W takim razie spróbuj zrobić gulasz z indyka, który z dodatkiem marchewki smakuje obłędnie. 

Nawet domownicy, którzy średnio przepadają za gulaszem, będą się nim zajadać! 

Składniki

  • kilogram filetu z indyka,
  • kilogram marchwi,
  • 2 cebule,
  • suszone zioła
  • olej
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • niewielka ilość korzenia imbiru,
  • koncentrat pomidorowy,
  • odrobina masła

Sposób przygotowania gulaszu z indyka z dodatkiem marchewki

Filet z indyka to główny składnik naszego gulaszu, więc płuczemy go dokładnie i kroimy na małe kosteczki, a następnie lekko podsmażamy na oleju. 

Do średniej wielkości garnka nalewamy wody, wkładamy mięso i przyprawy, a potem nasz filet z indyka dusimy aż do miękkości.

Reklama

Marchew to kolejny ważny składnik naszego gulaszu, więc płuczemy ją i kroimy w wąskie krążki. 

Cebulę, która również jest nam potrzebna, siekamy i lekko podsmażamy na maśle.

Gdy mięso z indyka na gulasz będzie już prawie miękkie, dodajemy do niego marchew i cebulę i nadal dusimy.

Doprawiamy gulasz do smaku. 

Z czym podawać gulasz z indyka z marchewką?

Gulasz z indyka z marchewką najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kluseczkami i surówką.

Można dodać też np. łyżkę słodkiej śmietany do sosu.

Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą

Inne przepisy na gulasz: 

Wegetariański gulasz

Gulasz węgierski

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy