Reklama

Smażony camembert

Przekąska na ciepło, a może pyszna kolacja? Smażony camembert z żurawiną jest szybki w przygotowaniu, a jaki smaczny!

Składniki

  • kilka małych serków typu camembert (opcjonalnie mozzarella)
  • szklanka oleju
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • bułka tarta
  • konfitura z żurawiną
  • łyżka masła
  • sól i kolorowy pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Olej wlej do wysokiego garnka i mocno rozgrzej. Kawałki sera obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wrzuć na głęboki tłuszcz i smaż około minuty. 

2. Krążki wyjmij i układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. 

3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj całe gałązki natki pietruszki i krótko podsmaż. Oprósz solą i pieprzem. 

4. Usmażony camembert podawaj na ciepło z konfiturą żurawinową. Możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:





Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy