Reklama

Sok z buraka na zdrowie

Z​drowotne właściwości czerwonych bulw są tak wyjątkowe, że 24 listopada ustanowiono nawet Dzień Buraka. Rzecz jasna, najzdrowszy jest świeżo wyciskany sok buraczany, ale nie tylko. Coraz więcej fanów zyskuje również zakwas. Kto przede wszystkim powinien włączyć te produkty do codziennego jadłospisu?

 1. Nieodporni na infekcje, chorzy na raka 

Picie soku pobudza grasicę do produkcji limfocytów T zwalczających wirusy, bakterie i grzyby. Mało tego! Betacyjany nadające burakom intensywnie czerwoną barwę hamują namnażanie się komórek rakowych. To właśnie dlatego sok z buraków jest zalecany zarówno w profilaktyce raka, jak i chorym będącym w trakcie radio- oraz chemioterapii. 

2. Podatni na anemię 

Niedoceniane u nas warzywo wspomaga produkcję czerwonych krwinek i jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych leków na niedokrwistość (zawiera dużo żelaza i kwasu foliowego). By jednak picie soku rzeczywiście przyniosło efekty, rób to codziennie. Popijaj ok. 200 ml, najlepiej przed południem, gdy najlepiej przyswajasz składniki odżywcze. 

Reklama

3. Cierpiący na bóle brzucha i wzdęcia 

Buraki działają alkalizująco, zapobiegając refluksowi i zgadze. Oczyszczają oraz uszczelniają jelita, usprawniając trawienie. Picie soku zapobiega zaparciom, hamuje też procesy gnilne w okrężnicy - zwiększa się liczba pożytecznych bakterii, zmniejsza się zaś flora chorobotwórcza - naturalna ochrona przeciw rakowi jelita grubego, owrzodzeniom i hemoroidom. 

4. Nadciśnieniowcy 

Częste spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, bo zawarte w nich związki korzystnie wpływają na naczynia krwionośne (rozszerzają je). Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i innych ważnych dla serca pierwiastków regulują jego pracę oraz stablizują gospodarkę wodną w organizmie. Dodatkowo czerwony sok zawiera niewielką ilość azotanów rozkurczających mięśnie gładkie układu pokarmowego. 

5. Z problemem depresji, znerwicowani 

Tryptofan zawarty w soku czy sałatce jest niezbędny do produkcji serotoniny (duża jej część wytwarza się w jelitach z udziałem bakterii probiotycznych). Obfitują ponadto w naturalną betainę (obie substancje używa się w leczeniu depresji), kompleks ważnych dla nastroju witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, który ma lekkie działanie uspokajające i kojące oraz pomaga w zachowaniu zdrowego snu. To nie wszystko. W skład buraków wchodzą również związki litu i magnezu, korzystnie wpływające na chemię mózgu. Regularne picie soku z buraków poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację, wspomaga refleks, zwiększa odporność na stres. 

6. Dla kogo kiszone? 

Buraki w postaci kiszonek są źródłem cennego kwasu mlekowego. Ten naturalny probiotyk reguluje florę bakteryjną jelit, a zatem odbudowuje odporność, np. osłabioną przez antybiotyk. Kiszone buraki dostarczają też szczególnie dużo witamin B1 i B2, które usprawniają metabolizm i, razem z witaminą B12, chronią przed anemią. Pij sok z kiszonych (kilka łyżek dziennie), jeśli chorujesz na cukrzycę albo jesteś nią zagrożona. Świeży sok nie jest zalecany z uwagi na dużą zawartość cukru.

Prosta recepta na zakwas

  • 1 kg pokrojonych grubo buraków włóż do kamionkowego garnka lub słoja. Zalej litrem zimnej wody z łyżką soli. Wrzuć 3 ząbki czosnku, kromkę żytniego chleba i 3 talarki cebuli. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. 
  • Na wierzchu połóż talerz, który doci- śnie buraki do dna naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni w niezbyt chłodne miejsce. Gdy sok jest już kwaśny, zlej go do szczelnie zakręcanych butelek i przechowuj w lodówce.
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy