Reklama

Sola na brokułach

Z pysznym sosem.

Składniki:

8 filetów z soli
500 g brokułów
200 ml białego wytrawnego wina
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól

Sos:

80 ml koncentratu buraczanego
sok z 1 i 1/2 limonki
łyżeczka sosu Worcester
 łyżeczka miodu
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na patelnię wlej wino, 100 ml wody i sok z cytryny. Dodaj umyty i posiekany koperek, dopraw i zagotuj.
Filety z soli umyj, przekrój wzdłuż na połówki, zwiń w różyczki, zepnij wykałaczkami i włóż do gorącego wywaru winnego. Przykryj, gotuj 5 minut na małym ogniu.
Różyczki brokułów obgotuj w osolonej i posłodzonej wodzie.
Przygotuj sos: Do niewielkiego garnka wlej koncentrat buraczany, sok z limonki i sos Worcester. Dodaj łyżeczkę miodu. Zagotuj, wymieszaj z mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Ponownie zagotuj, mieszając.
Ryby podawaj z brokułami i sosem.

Reklama

Czas przygotowania 40 minut

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy