Reklama

Sosy do sałatek

Szybkie, proste i tanie.

Sos śmietanowy

Składniki

  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Śmietanę wymieszaj z octem. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Miodowy winegret

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Do octu dodaj oliwę i miód (jeśli jest skrystalizowany, chwilę go podgrzej). Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz listki rozmarynu. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Rada

Sos winegret zyska aksamitną konsystencję a jego składniki idealnie się połączą, gdy do ich wymieszania użyjemy ręcznego spieniacza do mleka.

Zobacz także:


Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy