Reklama

Souvlaki

Tradycyjna, grecka potrawa, którą można z łatwością można przygotować w domu.

Składniki dla: 8

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z łopatkiwieprzowej lub 300 g mielonej łopatki wieprzowej wymieszanej z 300 g mielonej łopatki baraniej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g wędzonego boczku wieprzowego w plastrach (opcjonalnie)

Mięso starannie wyrabiamy z przyprawami - nie krócej niż 10 minut, żeby stało się kleiste. Wyrobionym mięsem obklejamy namoczone patyczki do szaszłyków na długości 15 centymetrów i, ewentualnie, owijamy plasterkiem boczku. 

Grillujemy po 2 minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej lub teflonowej albo na płycie grillowej (może być oczywiście również zwykły grill).

Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.

Reklama
materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy