Reklama

Sposób na cykorię

Duszona lub zapiekana smakuje świetnie. W połączeniu z mięsem tworzy duet idealny. Oto przepis na zapiekankę.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 100 g drobnej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g mielonego mięsa, np. wołowo-wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 duże cykorie
  • 100 g sera feta
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano
  • i tymianku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Kaszę opłucz i wrzuć do lekko osolonego wrzątku (1,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotuj ok. 5 min, na małym ogniu, bez przykrycia. Wyłącz ogień, przykryj garnek i odstaw na 5 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser feta pokrój w kostkę. 

Cykorie umyj, osusz, przekrój na pół. Wytnij białe końcówki. Ze środka każdej z nich wyjmij kilka listków, drobno je posiekaj. 

Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, posiekaną cykorię, oregano, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś ok. 10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone mięso wymieszaj z kaszą. 

Reklama

Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie wyłóż połowę mięsa z kaszą. Rozłóż połówki cykorii, przykryj pozostałym mięsem z kaszą. Na wierzchu rozłóż ser feta. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: cykoria
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy