Reklama

Sposób na słodki chleb

Zupełnie jak ciasto

Słodkie chleby piekę na drożdżach, na zakwasie lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję do nich owoce, warzywa albo bakalie. Takie pieczywo może zastąpić ciasto, ale z powodzeniem nadaje się także do zrobienia kanapek, np. z dżemami, twarożkami czy z wędliną.  

Chrupiąca skórka

Żeby chleb miał chrupiącą skórkę, przed pieczeniem smaruję wierzch białkiem jaja wymieszanym z wodą. Innym sposobem jest wstawienie do piekarnika miseczki z wodą.

Krojenie

Świeży, dopiero co ostudzony chleb kroję ciepłym nożem. Dzięki temu miąższ się nie rozpada i nie roluje.

Reklama

Zbyt wysuszony

Obeschnięty chleb zawijam w wilgotną ściereczkę i wkładam na dobę do lodówki. Po zdjęciu ściereczki, podgrzewam bochenek kilka minut w rozgrzanym piekarniku. Po tych zabiegach pieczywo staje się wilgotniejsze.

Zamrażanie

Nadmiar chleba zamrażam, ale najpierw kroję go na kromki. Dzięki temu nie muszę później rozmrażać całego bochenka, tylko potrzebną w danej chwili porcję.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy