Reklama

Steki z kalafiora

Kalafiora można przygotować na wiele sposobów, także w wersji wegańskich steków. Wypróbuj ten prosty przepis i sprawdź, czy taka kalafior w tak oryginalnej wersji przypadnie ci do gustu.

Składniki

  • duży kalafior
  • papryka wędzona
  • olej
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

1. Kalafior obieramy z liści i myjemy. Ostrym nożem kroimy pionowo w plastry o grubości ok. 2 cm. Nacieramy z obu stron olejem i posypujemy wędzoną papryką, odrobiną soli oraz pieprzem. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej, aż lekko się przyrumieni. 

2. Steki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 minut w 180°C. 

3. Gorące steki wyjmujemy na talerze i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, a następnie posypujemy posiekaną bazylią oraz szczypiorem.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy