Reklama

Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

Przepis Hanny Lis z książki „Mój świat na talerzu”.

Składniki - dla 4 osób

  • 2 średnie główki kalafiora
  • oliwa extra vergine
  • płynny miód (albo syrop klonowy/z agawy)
  • kurkuma w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • kminek mielony
  • kolendra, mielone nasiona
  • czosnek w proszku
  • oregano
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g pistacji, orzechów laskowych lub migdałów
  • sos shatta:
  • 1 nieduży pęczek mięty
  • 1 nieduży pęczek kolendry
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 1 świeża papryczka chilli (według upodobań, ja daję całą)
  • 2 suszone tajskie papryczki chilli (z nasionami, jeśli ma być bardzo ostre)
  • 6 ząbków czosnku
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz do smaku

Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta - przygotowanie:

Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki.

Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw.

Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej rzeźnickim) pokrój na 2,5-3-centymetrowe plastry. Jeśli po bokach zostaną pokruszone kawałki, nie stresuj się, też się upieką i będą pyszne. Podobnie postąp z drugim kalafiorem. W zależności od wielkości i grubości ciecia z każdego powinno wyjść 4-6 steków.

Reklama

Rozgrzej w dłoniach trochę oliwy i masuj każdy plaster z obu stron, dolewając sukcesywnie oliwy. Kalafior powinien być nią porządnie zaimpregnowany, żeby nie wysechł podczas pieczenia, a pięknie i na chrupiąco się upiekł. Polej steki odrobiną miodu/syropu i wmasuj go, tak jak uprzednio oliwę. Nastaw piekarnik na 200 st. C góra-dół, ułóż steki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypuj z dużej wysokości przyprawami. Na koniec posól i dopraw pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut z jednej, a potem 10 minut z drugiej strony. Na ostatnie 2-3 minuty wstaw pod gorący grill.

Wyłóż na talerze, posyp listkami świeżej mięty, natki i kolendry. Podawaj z sosem shatta, prażonymi orzechami i na przykład suszonymi pomidorami.

Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu".

Zobacz także:



Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kalafior
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy