Reklama

Steki z pesto

To połączenie smaków może zaskoczyć.

Składniki

  • 2 steki
  • oliwa
  • 6 pietruszek
  • sparzona cytryna
  • sól i pieprz

Składniki na pesto

  • garść liści mięty
  • garść liści rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Mięso pokrój w plastry, posyp solą oraz pieprzem. Smaż na oliwie po 2 minuty z obu stron, na mocnym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do żaroodpornego naczynia. Odstaw. 

Tłuszcz, który pozostał ze smażenia mięsa, rozgrzej. Obsmaż na nim obrane i przekrojone na pół pietruszki. Gdy ładnie się zrumienią, zdejmij je z patelni i przełóż do naczynia z mięsem.

Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij trochę soku na mięso i pietruszkę, resztę włóż do naczynia stroną przecięcia do góry. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop resztą oliwy. Piecz 30 minut w 190°C, a potem odwróć każdy kawałek mięsa i dopiecz przez 10 minut.

Zrób pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgnieć w moździerzu. Dodaj sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, wlej trochę oliwy. Dopraw solą.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy