Reklama

Swojskie pyzy z mięsem

Farsz można zagęścić 1-2 łyżkami bułki tartej. Niektórzy dodają do wrzątku 1 łyżkę oleju, by pyzy nie skleiły się podczas gotowania.


Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mięsa mielonego wieprzowo- -wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

1. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na smalcu, wystudzić. Połowę wymieszać z mięsem, przyprawami, jajkiem i 1 łyżką wody.

2. Ziemniaki obrać. Połowę zetrzeć na tarce, połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziemniakami utartymi (nadmiar wody wcześniej odcisnąć), jajkami, mąkami. Zagnieść ciasto, podzielić na ok. 16 kulek. Każdą spłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz, zlepić, uformować kulkę.

4. Pyzy gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, okrasić wcześniej podsmażoną cebulą.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy