Reklama

Szarlotka

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 kg jabłek, najlepiej szarej renety lub antonówek
  • 8-10 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

1. Mąkę, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę dokładnie posiekaj na stolnicy. Szybko zagnieć ciasto. 2/3 rozwałkuj, a następnie wyłóż nim okrągłą formę (ok. 28 cm średnicy). Resztę włóż  w woreczku na pół  godziny do lodówki.

2. Obierz jabłka i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w półplasterki. Ułóż je warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na to zetrzyj na tarce  o dużych oczkach resztę ciasta wyjętego z lodówki.

Reklama

3. Rozgrzej piekarnik do  180 stopni Celsjusza. Wstaw formę i piecz około 45-50 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy