Reklama

Szarlotka z cynamonową kruszonką

Składniki na 24 porcje

  • 2 kg jabłek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 475 g cukru
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 135 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g masła
  • 600 g + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • sól
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • cynamon do posypania (ewentualnie)
  • tłuszcz i mąka do blachy

1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny, 100 ml soku jabłkowego i 75 g cukru. Doprowadzić do wrzenia, a wówczas  zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 3 minuty.

2. Pozostały sok jabłkowy wymieszać z 35 g mąki ziemniaczanej. Wlać do jabłek. Gotować jeszcze 1-2 minuty, stale mieszając. Odstawić na 30-40 minut do wystudzenia.

3. Stopić 250 g masła. Do miseczki wsypać 350 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 torebkę cukru wanilinowego oraz cynamon i szczyptę soli. Następnie wlać gorące masło. Zagnieść ciasto na kruszonkę. Posypać je łyżeczką mąki pszennej i wstawić do lodówki.

Reklama

4. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru, drugim cukrem wanilinowym oraz skórką otartą z cytryny na puszystą masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Resztę mąki pszennej przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Utrzeć mikserem.

5. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć masę jabłkową. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Jabłecznik przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy