Reklama

Szparagi z sosem serowym

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • rukola
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • pół łyżeczki musztardy
  • koperek
  • 4 jaja

Składniki na sos

  • 100 g sera gorgonzola lub lazura
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Rozgrzej i posmaruj patelnię grillową oliwą, a następnie połóż na niej szparagi. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony, aż szparagi się zarumienią.

Masło utrzyj z żółtkami, ustaw naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijaj. Oddzielnie wymieszaj śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewać powoli, aż ser się stopi. Przestudź i wlej do masy żółtkowej. Dopraw do smaku musztardą i dokładnie wymieszaj.

Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek. Umyj i osusz rukolę, porwij na kawałki i ułóż na półmisku. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół.

Reklama

Wyłóż na sałatę gorące szparagi i przekrojone na pół jajka. Dodaj pomidorki i kilka gałązek umytego koperku. Oprósz to solą i pieprzem, a następnie podlej sosem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy