Reklama

Sztufada

Sztufada, czyli duszona pieczeń wołowa idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecamy prosty przepis na to smakowite danie okraszone purée ziemniaczano-porowym.

Składniki

  • 2 kg wołowiny na pieczeń, np. ligawy
  • 250 g słoniny
  • 20 g borowików suszonych
  • pieprz biały
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • ½ l wywaru jarzynowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego
  • 2 plasterki cytryny

Składniki do podania

  • purée ziemniaczano-selerowe z chrzanem
  • ćwikła
  • rukola

Składniki purée

  • 4 ziemniaki
  • 1 seler
  • mleko do gotowania
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka śmietanki
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Słoninę pokroić w słupki, rozłożyć na desce i schłodzić w zamrażarce. Oprószyć pudrem z borowików (suszone grzyby wystarczy zmielić), przyprawić białym pieprzem.

W mięsie zrobić otwory (wzdłuż włókien) i naszpikować słoniną. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą.

W gęsiarce lub naczyniu do zapiekania rozgrzać masło i obsmażyć na nim wołowinę - z każdej strony. Dorzucić pokrojone warzywa. Gdy zaczną się rumienić, podlać winem i rosołem. Dorzucić cytrynę. Przykryć i dusić do miękkości.

Sos spod mięsa zmiksować z warzywami i przelać do sosjerki. Sztufadę podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz ćwikłą. Można udekorować rukolą.

Purée. Warzywa ugotować w mleku. Odcedzić. Dodać masło, chrzan i śmietankę. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Ugnieść na purée. Można doprawić do smaku solą. 

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń wołowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy