Reklama

Szybki krem kalafiorowy

Lekka zupa warzywna.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek (ok. 3-5 cm) świeżego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w plasterki, cebulę, czosnek, imbir drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. W garnku na maśle lekko zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem, wlać bulion, dodać marchewkę i kalafior, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Kilka różyczek kalafiora odłożyć do dekoracji.

Zupę zmiksować, doprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, przelać na talerze i udekorować odłożonymi różyczkami kalafiora.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy