Reklama

Szybki torcik z owocami

Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto tortowe, które udekorujesz wg własnej fantazji.

Składniki na ciasto

  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Składniki na polewę

  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki do dekoracji

  • drobne owoce, np. borówki, maliny, truskawki
  • listki mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z żółtkami na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko i dodaj do masy. Ucieraj do połączenia składników. 

2. Tortownicę o śr. 24 cm natłuść albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 30 minut (dla pewności zrób test suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia. 

3. Czekoladę posiekaj i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (nad naczyniem z parującą wodą). Polej nią wystudzone ciasto i odstaw do stężenia. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta owocami oraz listkami mięty. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy